Vinteren i Lofoten

Når er beste sesong for ski i Lofoten?

Mars og april er beste månedene for ski i Lofoten. Da er lyset tilbake, og det er ofte godt med snø i fjella. I Mars kan man forvente tørr og kald snø i alle hellinger, mens i april vil sola begynne å virke godt, spesielt i sydsider. Lofoten ligger langs kysten, så man kan forvente det meste av vær. 

Windy og yr.no er gode hjelpemidler for å få et bilde av værsituasjonen i Lofoten. Været skifter fort, så kunsten i Lofoten er å sjekke været helt opptil dagen man skal på tur. Ofte er det beste å ta en titt ut av vinduet på morgen. Langtidsvarselet for Lofoten stoler vi sjeldent på, det endrer seg hele tiden.

Klima og skredproblematikk

Lofoten har et typisk kystklima, det vil si at det er sjeldent lange perioder med kaldt vær. Temperaturen ligger typisk mellom +5  til -5 grader. Det kommer jevnlig inn lavtrykk med mildere vær som kan fukte snødekket ganske høyt. Dette gjør at snødekket ofte nullstilles og vedvarende svake lag forsvinner. Det hender at det er lange kalde perioder hvor det dannes vedvarende svake lag, men generelt er det sjeldent et problem gjennom sesongen i Lofoten. Ofte er skredproblemet knyttet til fersk fokksnø. Fokksnø er snø som har blitt flyttet av vinden, og lagt seg som et flak på et mykere lag snø. Det ligger ofte høyt oppe i snødekket, og er lettere å avdekke enn et vedvarende svakt lag.

For oppdatert skredvarsel bruker vi varsom .

Hvordan er turene?

Vi bruker KAST (klassifisering av skredterreng) systemet aktivt når vi planlegger terrenget vi ferdes i. På føringsturer er vi ofte i enkelt og utfordrende terreng. Det vil si at vi noen ganger nærmer oss og er i terreng over 30 grader. I tillegg bruker vi Varsom som gir et bilde av de generelle snøforholdene. Vårt mål er å finne den trygge gode kjøresnøen og skape en fantastisk tur sammen. Flyt, god snø, trygg snø, skiglede, snøkjennskap blir stikkord for turene.

Turene tilpasses gruppens ferdigheter og nivå. I Lofoten er fjellene ganske lav, sammenlignet med Jotunheimen eller Lyngen. Det betyr at det er mulighet å gjøre flere nedkjøringer på en dag for de som vil maksimere dagene i fjellet. 

En typisk skitur i Lofoten: 

Man starter ved havet. Går oppover med utsikt mot Barentshavet eller Vestfjorden. Skoggrensa er ganske lav, så etter 30 – 60 minutt er man over den. Over skoggrensa oppleves Lofoten svært alpint med spisse tinder. Mange får en følelse av å være i Alpene, bare at man har havet rundt seg. Når man er oppe i høyfjellet har man ofte utsikt mot hele Lofotveggen og fastlandet over Vestfjorden. I Vestfjorden kan man se fiskeflåten ligger å fiske etter Skrei. 

Det er ofte flere mulige nedkjøringer og vi ender som regel med å gjøre en rundtur. Det vil si at vi går opp en plass og kjører ned en annen plass. Det gir turen en ekstra dimensjon og man opplever nytt terreng gjennom hele dagen.

Nedkjøringene i Lofoten er spektakulær og verdenskjent. Det er ikke uten grunn at kjente skifilmer er spilt inn i øyrike. Man står på ski rett mot havet, og kjører helt ned til havnivå. Så fra tind til tare er et begrep som passer bra her. 

Kjente turer i Lofoten

Noen av de klassiske turene i Lofoten er : 

Varden

Torskmannen

Store Kvitind

Svarttind

Geitgallien

Rundfjellet 

Sautind/Pilan

Himmeltind

Send oss gjerne en mail eller ring oss om har spørsmål 🙂

Ønsker du å booke?

Dette sier gjestene våre

Vi gikk to rando-turer med Vegard i starten av februar og alle var kjempefornøyde! Samtlige vare nybegynnere, så vi fikk god opplæring i snø, utstyr, terreng og skredfare. Utstyret vi leide var også av ypperste klasse! Takk for turen

Emil, 25.06.2020

Vegard er og framstår som en svært dyktig Instruktør og guide! Han har en helt egen evne til å formidle hvordan en skal ferdes trygt og godt i fjellet.

Vegard tok oss med til Kalle, Pedersen Ryggen og Pianohandler Lunds rute. På alle turene står sikkerhet og læring i fokus.

Vegard anbefales på det sterkeste! ?

Fredrik, 22.06.2020

Hadde Vegard som min skredkursinstruktør. Kan ikke forestille meg at det er et bedre klasserom enn i Lofoten og syntes hele pakken med å prate om terreng og forhold før/under/etter turer var en virkelig verdifull læringsopplevelse. Anbefaler på det sterkeste til alle andre der ute som ønsker å lære mer om trygg skikjøring i fjellet. ?????‍♀️

Phillip, 02.05.2022
Se flere anmeldelser på vår Facebookside